Restsmart risgratäng

Tid: 15 minuter och 30 minuters koktid

Portioner: 4 portioner

Ingredienser

Till béchamelsåsen:
- 2 msk olivolja
- 2 msk vetemjöl
- 1,25 dl osötad växtbaserad mjölk
- 2 msk näringsjäst
- ½ tsk malen muskot
- ½ tsk rökt paprikapulver
- Salt och svartpeppar efter smak

För risgratängen:
- 2 dl (200 g) kokt ris
- 2,5 dl (60 g) spenatblad
- 1 liten lök, finhackad
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- ½ dl (ca 55 g) riven växtbaserad ost (gärna mozzarella- eller cheddar-stil) + 2 msk extra till topping
- 1½ dl (ca 40 g) ströbröd
- 2 dl (200 g) rismassa (från Mylky-maskinen)
- Färsk persilja eller gräslök, hackad, till servering

Gör så här

1. Värm olivoljan i en kastrull. Vispa ner mjölet och låt det fräsa i 1–2 minuter.

2. Tillsätt mjölken lite i taget under vispning tills såsen är slät och krämig. Smaksätt med näringsjäst, muskot, paprikapulver, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen.

3. Blanda ris, spenat, lök, vitlök, ost och béchamelsås i en stor skål. Rör om tills allt är jämnt blandat.

4. Lägg blandningen i en ugnsform. Toppa med resten av osten och ströbrödet. Fördela rismassan ovanpå.

5. Grädda i 180 °C i 20–25 minuter, tills ytan är gyllenbrun och lite krispig.

6. Toppa med persilja eller gräslök. Servera varmt som huvudrätt eller tillbehör.

Mylky

Gör färsk, växtbaserad mjölk på mindre än 2 minuter

1 999 SEK

Använd alla nötter, spannmål & frön

Inget avfall från mjölkpaket

Oändligt med nya smaker

Inget kladd, mindre disk