Zero waste-kakor med karamell och mandelpulpa

Tid: 15 minuter

Portioner: 3-4 portioner

Ingredienser

• Mandelrester från 1 sats hemlagad mandelmjölk (väl avrunna)
• 100 g (70 ml) havremjöl
• 85 g (60 ml) lönnsirap
• 65 g (60 ml) mandelsmör

Dadelkaramell
• Ca 10 urkärnade dadlar (90 g)
• 120 g (1,2 dl) kokosgrädde
• ½ tsk vaniljpulver
• En nypa rosa havssalt

Chokladskal
• 80 g mörk choklad
• 1–2 msk (15–30 ml) kokosolja

Gör så här

1. Blanda mandelrester, havremjöl, lönnsirap och mandelsmör i en skål. Låt degen vila i 15 minuter.

2. Värm ugnen till 175 °C och klä en plåt med bakplåtspapper.

3. Rulla degen till bollar, lägg dem på en plåt och tryck till en liten grop i varje.

4. Grädda i 15–20 minuter tills de är gyllene. Låt svalna.

5. Mixa dadlar, kokosgrädde, vaniljpulver och salt till en slät karamellsmet. När karamellen har svalnat något, fyll varje grop i kakorna med en liten klick.

6. Om du vill doppa kakorna i choklad, smält chokladen tillsammans med kokosolja. Doppa kakorna i chokladen och lägg dem på bakplåtspapper.

7. Frys kakorna i 10–15 minuter tills chokladen stelnat.

Förvara i kylskåp i upp till 1 vecka. Smaklig måltid!

Mylky

Gör färsk, växtbaserad mjölk på mindre än 2 minuter

1 999 SEK

Använd alla nötter, spannmål & frön

Inget avfall från mjölkpaket

Oändligt med nya smaker

Inget kladd, mindre disk