1. Förvärm ugnen till 180 °C.
2. Blanda bär, socker, majsstärkelse och citronsaft i en skål. Fördela blandningen jämnt i en ugnsform á 20 x 20 cm.
3. Blanda havremjöl, havregryn, mandelmjöl, socker, kanel och salt i en bunke.
4. Rör i den smälta kokosoljan tills blandningen är smulig och håller samman när du trycker ihop den.
5. Strö jämnt över bären.
6. Grädda i 25–30 minuter, tills toppingen är gyllenbrun och frukten bubblar.
7. Medan pajen gräddas, vispa majsstärkelsen med lite havremjölk till en slät smet.
8. Värm havremjölk, socker och vanilj i en kastrull. Vispa långsamt i smeten.
9. Koka på medelvärme tills det tjocknar (5–7 minuter) och vispa hela tiden.
10. Lägg upp den varma smulpajen i skålar och häll över den veganska vaniljsåsen.